Vinden

Rødstilk
En vanlig værdag sommerstid starter ofte med stille og fisken vaker over hele Bjølåsbotn. Så kommer vestavinden rolig i halv ni-tida. Midt på dagen øker vanligvis vinden i styrke, men aldri mer enn til bris. Det var likevel nok til at plassen ved Dammen og verandaen ofte var brukt til formiddagsmat. På gode sommerdager stilner vinden ved ettiden og etter hvert bestemmer den seg for å komme fra enten øst eller vest. Den blåser aldri opp til mer enn laber bris. Vinden stilner vanligvis igjen på kvelden i åttetiden. Vinden er med i alle vurderinger når noe skal gjøres på odden, enten det er planting av furutrær eller hvor vi skal spise formiddagsmat, eller når vi skal ut og fiske.

Selv om vinden noen tider kan være hard om høsten, er det også tiden på året da det kan være mest stille. Det kan være så stille i september og oktober at du ser gårdene klarest i vannspeilet.
De farligste vindene kommer fra sørvest og rett ned fra Kampen. Da rusker det i trærne på odden og uler i takskjegget. Den verste vindkula kom 4.august 1876 da skogen i Skottholen blåste ned.

10. oktober 1950 kom en fallvind ned fra Kampen og danner en hvirvel som sto mange meter over vannet på Bjølåsbotn. Den raste videre tvers over vannet og opp etter Bjølåsgrenda.  Der rev den opp trær og tok med seg mye høy som ennå hang til tørk på Bjølverud. Stasjonsmester Leif Østby fortalte at han fant høydotter året etter under reinsjakta helt opp mellom noen steiner på toppen av Gråhøe.

Stødig østavind kommer ofte med regn, mens stødig vestavind kommer med kaldere vær.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bookmarks

Oldemor 104 år

Brukseieren