Hvorfor ble han døpt Jacob Birgittus Lauritz Elisæus?

Jacob
Min oldefar ble født 23. april 1852 i Kongens gate 66 i Trondheim. Foreldrene bankkasserer Gabriel Kirsebom Kielland og hustru Mathea Kirstine Semb døpte ham i Domkirken 27.juni det året. Hvem var han oppkalt etter?

Jacob

Jacob er et av de vanligste brukte navn i Kielland-slekten. Hans tipp-tipp-oldefar fra Sokndal var Jacob Nielsen Kielland. Hans sønn Jan Jacobsen Kielland (1693-1765) regnes av mange som Kielland-slektens stamfar. Han kan også være oppkalt etter sin farmors far som var Jacob Henrichsen de Rytter.   

Navnet Jacob stammer fra det latinske Iacob, som igjen kommer fra det greske Iakob, og som igjen stammer fra det hebraiske Ya’aqov.  I det gamle testamentet er Jacob stamfaren til de 12 stammene i Israel. Navnet hans er forklart som erstatter, fordi han to ganger fratok sin bror rettighetene som den førstefødte sønnen. Andre teorier hevder at det er avledet av Ya'aqov som betyr "må Gud beskytte".

Birgittus 

Det er verre å forstå Birgittus. Den eneste forklaringen jeg finner er at det er lagd fra hans oldemor Birgitte Nyrop Petersen Kielland (1737-1799). Gabriels søster het Birgitte Nyrop Kielland, og hun hadde vært fadder for den førstefødte sønnen til foreldrene.

Mest sannsynlig er navnet en skandinavisk form for Bridget via den latiniserte formen Brigitta. Birgittus var litt brukt på Øst-Jylland på 1800-tallet som mellomnavn.

Ingen er registrert med navnet Birgittus i Trondhjem, mens tre til er registrert i hele Norge.

Lauritz

Navnet er i slekt med navn som Lars, Lavrans og det engelske Lawrence. Men formen Lars har en enda lengre historie. Laurentius var et vanlig navn i Roma, og navnet tolkes ofte som en forvansking av Lars. Lauritz er kortformen av det latinske navnet Laurentius. 

Helgenen Laurence var en diakon og martyr fra det 3. århundre fra Roma. I følge tradisjonen ble han stekt levende på en rist, fordi han, da han fikk ordre om å overgi kirkens skatter, ville ære syke og fattige. På grunn av helgenens popularitet kom navnet i alminnelig bruk i den kristne verden i forskjellige stavemåter.

Navnet Laurits og Lauritz er i bruk i Norge, Sverige, Danmark og Island, og mest brukt i Danmark. Lauritz var på sitt mest populære i 1881. Navnets betydning er «den laurbærkransede».

Lars Semb 1755-1822 fra Tyholm på Jylland var hans morfars far. Han var daglig leder på Moss Jernverk under Bernt Anker.

Lauritz Erichsen Minor 1749-1802 fra Ærøskøbing i Danmark var hans mormors far. Han var skipskaptein og slaveskipper, og reiste mye til Vestindia og Grønland. 

Elisæus

Jeg kan forstå Jacob, Birgittus og Lauritz utfra slekt selv om foreldre valgte navn på forfedre langt tilbake. Men Elisæus er vanskelig. 

Den hellige profeten Elisja, eller på latin Eliseus, betyr «Gud er min frelse». Han levde på midten av 800-tallet før Kristus. Han kom fra landsbyen Abelmaum nær Jordan. Han var sønn av Safat og ble disippel og etterfølger av den hellige profeten Elia, og han overstiger sin mester i antall mirakler. Blant de mange tegn han gjorde, helbredet han hærføreren Naaman fra spedalskhet og vekket et dødt barn til live.

Det var ikke så uvanlig navn i Trondhjem, for det var minst 45 menn som hadde navnet mellom 1865-1910. I Norge er 6450 registrert med navnet. 

Jacob Kielland

Naturlig nok kalte han seg selv kun Jacob Kielland etter 1900. 

Faren var 46 år og moren var 34 år ved dåpen. Ingen av de andre 8 barna fikk navn som tyder på at foreldrene var religiøse. Men sønnen Johan Andreas Budtz Kielland døde bare et halvt år gammel to år før Jacob ble født. Var dette grunnen? 

Faren Gabriel Kirsebom overtok posten som hovedkasserer i Norges Bank i 1849. Moren Mathea Kirstine Kielland var husfrue. Det er ingen tegn på at de hadde omgangskrets fra religiøse folk. Omgangskretsen var bankfolk, handelsfolk og militære.

Hvorfor ga foreldrene hans ham et så uvanlig og langt navn som Jacob Birgittus Lauritz Elisæus?


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bookmarks

Brukseieren

Oldemor 104 år