Axel Jens Kielland

Forfatteren Alexander Lange Kiellands bror Tyco Kielland, fikk et barn med Julie Christine Halvorsen. Det var Axel Jens Kielland (1883-1902). Boka «Slekten Kielland» fra 2012, og slektenkielland.no påstår at Alexander Kielland jr., var gift med Julia Christina Kielland, og fikk barn med henne. 

I artikkelen «The Duke» fulgte jeg Alexander Kielland jr., kalt Bodden, fra vugge til grav. 

Nå skal jeg følge Julie Christine Halvorsen som var døpenavnet hennes. I Amerika kalte hun seg Julia Kielland. Til sammen vil disse to artikler klargjøre hvem som fikk barn med Julie. 

Vi starter med familiebakgrunnen til Julie.

Andrine og Anton

Besserud ved veien opp til Holmenkollen
Andrine Iversen var datter til Iver Arnesen Besserud og Johanna Johnsen. Hun var født på husmannsplassen Besserud under Holmen i Bymarka under Aker prestegjeld 28.aug 1823. Andrine var seinere skredder i Kristiania, og fikk rykte som dyktig med nålen.  

Hun giftet seg 30.mai 1849 i Domkirken i Kristiania med Anton Halvorsen. Han var sønn til husmann Halvor Hendriksen og kona Larine Johannesdatter Reier. Anton var født 8.jun 1825 på en husmannsplass under gården Østby i Vestby sogn i Akershus. 

Anton ville bli snekker og i 1845 ble han snekkersvenn, og seinere byggmester med eget verksted og flere ansatte. Han var først snekkersvenn på Hofseie under Hoff på Ullern, så i Vår Frelser menighet ved Domkirken. 

I løpet av årene 1851-65 fikk Andrine og Anton 9 barn, og et av dem var Julie Christine som ble født 2.apr 1854. Hun ble døpt i Domkirken i Kristiania. 

Etter at foreldrene hadde fått Carl og Julie flyttet familien til husmannsplassen Hopperen under Reier ved Moss, som var hjemplassen til farmoren.  Mot slutten av 1850-tallet flyttet de til husmannsplassen Lovisenlund under Store Frøen på Majorstuen i Vestre Aker. 

Fritjof Nansen ble født på Store Frøen i 1861. 

Mormoner-monogrammet
Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Hellige; mormonene
I 1853 ble den første mormoner-menigheten grunnlagt i Kristiania. Mens de bodde på Lovisenlund under Store Frøen på Majorstuen, ble Anton og Andrine i oktober 1859 medlem i Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige. Colosseum kino ligger nå der hvor Lovisenlund lå. 

En høyesterettsdom i 1853 slo fast at dette kirkesamfunnet ikke var kristent, og det falt dermed utenfor dissenterlovens beskyttelse. Dette var en medvirkende årsak til at rundt 3500 norske mormoner utvandret til USA i løpet av perioden 1850–1920. 

Mormonenes IHS-monogram er et monogram og symbol for Jesus Kristus. De tre latinske bokstavene er avledet av de første tre bokstavene i den greske formen av navnet Jesus, iota-eta-sigma, eller ΙΗΣ. Solidaritetshuset i Osterhausgate 27 er idag tilholdssted for bl.a. Rødt. Over døren står ennå et IHS-monogram.

Røverstatene

Røverstatene med Algier og Tunis
Etter at de flyttet fra Lovisenlund, etablerte de seg i Nedre Ruseløkkveien 28 d i Trefoldighet menighet i Kristiania, eller kalt Tripolis. Det var et smug i nederste del av Røverstatene. Ruseløkkveien var en liten forstad på høyden vest for Pipervika i Kristiania, der Kronprinsens gate, Victoria terrasse og Ruseløkkveien ligger i dag. Husklyngen ble bygget av selvbyggere før 1820. Bebyggelsen ble revet i 1880-årene for å gi plass til Victoria terrasse. Røverstatene var et folkelig navn på området, og gatene ble folkelig kalt Algier, Tunis og Tripolis. Navnene er henta fra de nordafrikanske «røverstatene», som drev piratvirksomhet i Middelhavet, og det ble gitt til området på grunn av slummen og de mer eller mindre lovløse tilstandene som herska der. Vika-området, i dag noe av Oslos aller dyreste eiendommer, var et av de verste og mest forslummede områdene i hele Kristiania. Det var brennevinsproduksjon og horestrøk og alt som ikke var så sunt.

I 1868 døde Anton Halvorsen, etter en ulykke på arbeid. Anton som var 43 år arbeidet overtid ved sirkelsagen i sitt snekkerverksted på Grünerløkka.  Han skadet seg på sirkelsagen og ble kjørt til Rikshospitalet, men døde 24 timer seinere av skaden. Det var et hardt slag for familien å miste hovedforsørgeren sin. Men Andrine var en anerkjent skredder og de to-tre eldste barna var i tenårene. 

I folketellingen i 1875 ser vi at familien bor i Hausmannsgate 28 i Jakobs menighet ved Akerselva. Imidlertid er Julie Christine bosatt på ukjent sted. 

De fattiges kvartal
Selv om Andrine bodde med barna i Hausmannskvartalet, var de nok ikke fattige. Andrine var en respektert syerske som trolig arbeidet hjemme. Youngstorget er sammen med Brugata yttergrensen til det vi ofte kaller Hausmannskvartalet. Kvartalet strekker seg opp til Hausmannsgate og Akerselva, og ble kalt de fattiges kvartal.

I området – kun noen steinkast fra hverandre – lå Landsfengselet og arbeidshuset for kvinner, Tvangsarbeidsanstalten Prindsen – Prinds Christian Augusts Minde, Fattigsykehuset Krohgstøtten, Fattighus for eldre og ulike matstasjoner og privat veldedighet.

De fattiges historie er ikke en marginal historie, men en historie om byens arbeiderbefolkning. Om vi går hundre år tilbake var store grupper av arbeidere, husmenn og tjenestefolk på grensen til å være fattige. Med en sårbar familieøkonomi på eksistensminimum, kunne økonomiske konjunkturer, sesongledighet, yrkesskade, sykdom, fødsel eller tap av husholdsoverhode bringe enhver håndverkerfamilie ut i stor nød og desperasjon.

Julie
Julie Christine var 21 år i 1875. Mange jenter fra østlandsområdet søkte huspost i byen. De kunne i noen år flytte fra den ene arbeidsgiveren til neste og skiftet gjerne jobb ved faredag, 14. april eller 14. oktober. Målet var å legge seg opp litt startkapital og litt arbeidserfaring før de giftet seg. De fleste kom seg ut av det ved ekteskap, ved et varig arbeidsforhold der de kunne slå seg til ro eller ved å få langt bedre betalt fabrikkarbeid. Men for Julie slo det først feil, for så noen år seinere å gå rett vei når hun ble tatt hånd om av mormonene. 

Julie møter Bernt
I 1878 ser vi at Julie er registrert som kokkekone på adressen Algier 6 i Røverstatene, eller Ruseløkkveien som var rette navn. Også Bernt Sverdrup Torstenson bor i Ruseløkkveien. Ruseløkkveien var de tre gatene: Algier, Tunis og Tripolis.

Dette skrev en avis den gangen: Her bor de aller fattigste, opptil fire og fem mennesker på hvert eneste rom. Berg med stinkende avføring og søppel fyller gårdsplasser og gater, sistnevnte oppkalt etter «ville» afrikanske land: Algier, Tunis og Tripolis. Aller verst er det nederst i Tripolis, der det stinkende avfallet fjernes kun to ganger i året. I dette idylliske scenarioet leker unger blant omvandrende husdyr mens fulle folk ramler ut av skjenkesteder og horehus. Dette er Røverstatene, byens slum. Et ikke-regulert forstadsområde utenfor byens murtvang.

Vi hører ikke noe mer til Julie før hun får et barn i 1880. Julie ble gravid høsten 1879. Barnet ble uekte født 30.jul 1880 i Sofienberggata 27 og døpt 23.jan 1881 i Paulus kirke på Grünerløkka i Kristiania. Barnet ble døpt Johanne Antonie Charlotte, oppkalt etter oldemoren og morfaren. Hun brukte seinere bare Charlotte. Faren var cand. jurist Bernt Christian Sverdrup Torstenson født i 1846 i Stavanger. 

I kirkeboka er følgende merknad skrevet inn om barnefaren: «skal være ungkarl cand. jur. kopist i Revisjonsdepartementet Bernt Kristian Sverdrup
Thorstenson. 1ste lejermål, anmeldt af kone Andrine Halvorsen, der imidlertid usandfærdig har opgivet barnefaderens navn og moderens bolig». Moren Andrine oppga altså en annen far og feil bosted for Julie. Og som vi skal se seinere, tyder mye på at moren hadde oppgitt Tycho Kielland til presten som barnefar.

Men forholdet skar seg. Bernt hadde andre planer. Han hadde fått interesse for spiritisme.

Bernt Sverdrup Torstenson

Bernt Sverdrup Torstenson
Bernt Sverdrup Torstenson tok juridiske embetseksamen i 1871. Etter et halvt år som sorenskriverfullmektig og noen år som overrettssakfører i Skien, ble han ansatt som ekstraskriver i Revisjonsdepartementet i 1875. Han var nå 30 år gammel og er notert som bosatt hos sin far på Falkum gård i Gjerpen ved Skien. Han hadde kontor i Drammensveien 2 i Kristiania, og bosatte seg i Ruseløkkveien 12 i Røverstatene. I 1879 bodde han i Munkedamsveien 25 like nedenfor og året etter i Filosofigangen 11. Filosofgangen var en gate i Pipervika som gikk sørover fra Stortingsgata. Gaten lå på nordøstsiden av Tivoli. Navnet skal komme av at det i sin tid bodde studenter her, og kan ha blitt brukt som folkelig økenavn før det ble offisielt vedtatt. Filosofgangen var en av gatene i Pipervika i Oslo som ble bortregulert i forbindelse med byggingen av Rådhuset. "Peberviken og Ruseløkbakken" er området som i dag omtales som Vika, og det var her innvandrerne fra landsbygden slo seg ned, og hit tok de med seg sitt landsbygdspråk som fremdeles er en anerkjent dialekt på Oslo østkant omtalt som Vika-språket.

Bernt fikk interesse for spiritismen en gang rundt 1881, kanskje i sitt møte med Julia som han fikk to barn med. Fra sitt kontor i Drammensveien 2, viet Torstenson stadig mer av sin tid og ressurser på spiritismen. Han oversatte blant annet en rekke utenlandske spiritistiske bøker. Blant annet Alan Kardecs verk «Aandernes Bog». Gjennom den norske spiritistiske foreningen formidlet han oppbyggelig budskap fra den andre siden på seansene han holdt i møtelokalet i Torggata 24. Ved siden av foredragsvirksomhet, ga han i oktober 1886 ut det aller første «Morgendæmringen». Det var et tidsskrift for Spiritistiske Studier, psykologi, somnambulisme, dyrisk magnetisme og tankelesning. 

«Morgendæmringen» var et såkalt månedstidsskrift, med abonnenter fra både inn- og utland, og kunne også kjøpes i løssalg ved henvendelse til «expedisionen», eller låne det på spiritistisk Lånebibliotek, som hadde tilholdssted i Ruseløkkveien 12. 

Axel Jens Kielland
Julie fikk nok et uekte født barn. Axel Jens blir født 26.aug 1883 i Deichmansgate 21, som ligger på nedre Hammersborg. Axel ble døpt 4.mai 1884 i Trefoldighetskirken, og Julie bodde hjemme hos moren Andrine, tre søsken og Charlotte som nå var to år. 

Barnefaren var den 30 år gamle juristen Tycho Kielland fra Stavanger og bror av forfatteren Alexander Lange Kielland. Tycho var ekstraskriver i Revisjonsdepartementet og bodde i Zetlitz gate 1 i Trefoldighet. Han var arbeidskollega med Bernt Sverdrup Torstenson som bodde i Filosofigangen 11. For en levemann som Tycho var Pipervika med Tivoli en svært så interessant plass. Her var det stadig fest og moro og mange vakre piker. 

Men forholdet skar seg, for den høsten Axel ble født, møtte Tycho Anna Marie Vilhelmine Schlytter. De forlovet seg i desember 1883, og giftet seg 17.des 1884 i Johannes menighet.

Andrine emigrerer

Andrine 
22.aug 1884 reiste Andrine med Amerikabåten Angelo med sønnen Joseph Amasa Halvorsen og en hel rekke andre mormoner. De ankom Salt Lake City, Utah 17.sep 1884, og bodde de første to ukene hos Andrines søster Olina Iversen Christensen i Center Street, før de flyttet inn i 106 Center Street i Salt Lake City. Andrine arbeidet hardt for å få nok penger til å hente også de andre barna til Utah. Etter hvert kom også de andre fire barna hennes til Utah. Det var bare Axel Johan Halvorsen som ikke kom. Han døde i 1880 på Adriaterhavet ved Osijek-Baranja i Kroatia.

Julies tredje barn
Så flyttet Julie til Osterhaus gate 27 i Jakob sogn. Her holdt Jesu Kristi Kirke av Siste Dagers Helliges til. Det var mormoner-menigheten i Kristiania som moren og faren hadde sluttet seg til 25 år tidligere. Det var en tre etasjers bygård med «A.L.Skanchy» forsamlingssal i øverste etasje.

Julie fikk sitt tredje uekte barn, Anna Synnøve Andrine 29.mar 1885. Hun ble døpt 28.feb 1886 i Jakob kirke i Hausmanns gate like ved Nybrua over Akerselva. Faren var igjen Bernt Sverdrup Torstenson, som hun hadde fått Charlotte med 5 år tidligere. Han bodde i Langes gate 4 i Trefoldighet mellom slottet og Vår Frelsers gravlund like ved der Tycho Kielland bodde i Zetlitz gate. 

Bare to år seinere giftet Bernt Sverdrup Torstenson seg med Laura Mathilde Eckersberg og flyttet til Ruseløkkveien 12 i Pipervika der han hadde bodd da han kom til Kristiania. 

Emigrasjon

Emigranter, mormonene  
Julie Halvorsen bodde alene med barna sine hos mormonene i Osterhausgaten fram til 9.aug 1889. Misjonær Olof Jenson og Mary Swain fra Utah tok da med seg 23 personer fra mormoner-menigheten og reiste med Angelo med reisemål Utah i Amerika.

Fra før hadde moren Andrine Iversen og Julies tre brødre Charles Håkon, Joseph Amasa og Johannes Halvorsen emigrert til mormoner-menigheten i Salt Lake City. 

Nå dro også Julie Christine Halvorsen med barna Charlotte, Axel og Anna. 

Når de kom til USA tok de alle fire etternavnet Kielland. 

De seilte fra Kristiania 9. august. De ankom Hull i England, og sluttet seg til et større selskap mormoner som kom fra København. Klokken 10 forlot de Hull med jernbanen og ankom Liverpool klokken 03:40. I Liverpool gikk de hellige ombord på dampskipet Wyoming og seilte 17. august til New York. Til sammen 191 emigranter krysset Atlanterhavet og ankom New York 27. august om morgenen. Derfra reiste emigrantene videre med dampbåt til Norfolk og 435 mil med tog via Bristol, Chattanooga, Memphis, Kansas City, Pueblo og ankom Salt Lake City 3.september. Til sammen 90 000 mormoner emigrerte til USA over Atlanterhavet på slutten av 1800-tallet.

Hovedkirken til mormonene kalles noen ganger Utah-kirken. Mormonene ser på sin lære som en videreføring av den lære som ble grunnlagt av Jesus Kristus. Trossamfunnet har sitt hovedkontor i Salt Lake City i Utah, og har etablert menigheter og templer over hele verden. Trossamfunnet har over 83 000 misjonærer, og har mer enn 15 millioner medlemmer.

Salt Lake City
Byen ligger i en dal i Rocky Mountains, på ca. 1500 meter over havet. Nordvest for byen ligger Store Saltsjø. Byen ble grunnlagt i 1847 av medlemmer av Jesu Kristi kirke av siste dagers hellige, som kom dit under ledelse av Brigham Young. Rundt 80 000 mennesker bosatte seg i Salt Lake City. De fikk i gang skoler, kunstig vanning, industri og handel. Mormonene la vekt på blant annet familieliv, tjeneste og misjonsvirksomhet. Byen ble et senter for misjon, og det første mormontempelet i Utah ble reist der. 

Polygami var akseptert hos mormonene, og en del mannlige medlemmer giftet seg med flere kvinner, som i Det gamle testamente. Da Utah fikk status som amerikansk stat i 1896, måtte samfunnet i Salt Lake City tilpasse seg føderal lovgivning og blant annet avvikle polygami-ekteskap. 

Julia bosatte seg i sentrum av byen og hadde en søster, tre brødre og moren i nærheten. Julia bodde med sin tre barn i en leilighet i «the Second Precinet» i byen. Naboene var i stor grad mormoner fra Danmark, Tyskland, England og Amerika.

Iver og Anna
28.mar 1895 fikk Julia sitt fjerde barn; Iver Hudson Kielland i Salt Lake City. Farens navn er ikke oppgitt, men det kan være en Hudson som er far. Det er definitivt ikke Alexander Kielland jr. eller Tycho Kielland som er faren for de var i Norge når Julia ble gravid. Det er ingen voksne menn med navnet Kielland som var registrert i folketellingen 1900 i hele USA, mens det var fire menn med Hudson til etternavn i Utah som aldersmessig kunne ha vært faren. Imidlertid var alle fire gift. 

Iver Hudson Kielland (1895-1979) var seinere landskaps-gartner ved Utah State Capitol og giftet seg med Edith Phillips (1890-1975) fra Bradford i Yorkshire i England i 1924. 

Bare året etter at Iver ble født, døde datteren Anna Kielland 7.mar 1896 hjemme i First South Street, Salt Lake City etter lengre tids sykdom. Hun ble nesten 11 år gammel og var født som Anna Torstenson i Kristiania.

Ved folketellingen i 1900 var det bare barna Axel og Iver som bodde hjemme hos Julia. Charlotte Kielland (1880-1940) giftet seg det året med Austin Bowthorpe Brooks (1878-1938) og de bodde i Salt Lake City hele livet.

Tycho Kiellands død
18.juni 1904 står det i The Salt Lake Herald: «Charlotte Kielland Brooks fra Salt Lake City, har mottatt melding om faren Tycho Kiellands død i Christiania, Norge.» Charlotte har selv meldt inn dette til avisen, og det er ikke mulig å finne ut om dette var noe Charlotte hadde lest i en av avisene for nordmenn i Amerika eller mottatt en melding fra en Halvorsen- eller Kielland-slektning i Norge. 

Det som er sikkert er at moren Andrine Iversen, urettmessig hadde oppgitt en annen enn Bernt Sverdrup Torstenson som far til Charlotte, og da peker det mot at moren hadde oppgitt Tycho Kielland som far. Så, trolig levde Charlotte i den tro at Tycho var faren.  

Saltair-toget
Vådeskudd på Saltair-toget
Den første Saltairen ble ferdigstilt i 1893. Saltair var et suksessrikt badested. Stedet var eid av et selskap med tilknytning til The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints og Salt Lake & Los Angeles Railway. Jernbanen fra Salt Lake City til forlystelsesstedet Saltair ved bredden av Great Salt Lake fikk seinere navnet Salt Lake, Garfield og Western Railway. 

9.sep 1902 sto det en artikkel i avisa The Inter-mountain farmer and ranchman: Axel Kielland skutt mens han returnerte fra Saltair.

Marlon A. Brasher, en kelner ansatt ved Saltair Beach, trakk av sin revolver fra en åpen jernbanevogn gjennom gardinen og en kule traff Kielland i magen mens han sto på perrongen på toget.  Døden inntraff nesten umiddelbart og uten et synlig sår.

Saltair-pviliongen ca.1900
Han ble skutt like etter midnatt på toget tilbake til byen. Ingen av gruppen unge menn innenfor visste at Kielland var rett utenfor. Kielland bodde sammen med sin mor som var enke i 39 Cane Street. Han hadde i flere måneder vært en heis-gutt på Dinwoodey møbelbutikk, før han for en dag siden hadde sagt opp for å studere ved en handelsskole. Han var en ambisiøs og dyktig ung mann. 

I rettsaken var Brasher meget ulykkelig. Under forhørene kom det fram at dette var et tilfeldig vådeskudd med fatal utgang. Vitnene var venner av både Kielland og Brasher. De kunne fortelle at ingen var beruset, men at de hadde drukket et glass øl hver. 

Brasher ble dømt til fire måneders fengsel. Julia krevde seinere § 5 000 av jernbaneselskapet for ikke å ha nok sikkerhet på togturene.  

Det var et hardt slag for Julia. Nå var to av barna hennes døde og Charlotte hadde flyttet ut med sin ektemann. Men hun hadde en sterk mormoner-menighet i ryggen som støtte i sorgen. Ved folketellingen i 1910 var det bare Julia igjen med den 15 år gamle sønnen Iver. 

Eldre dager
Hele familien var praktiserende mormoner, og noen av Julias brødre hadde også gjennomført de to obligatoriske årene som misjonærer. På sine eldre dager bodde moren Andrine Iversen hos et av sine barn. Andrine døde 95 år gammel 30.jun 1919 i Salt Lake City, Utah.

Julias dødsattest

Julia Kielland døde 25.okt 1926 i Salt Lake City. I dødsattesten er det skrevet i rubrikken «gift, enke eller skilt»: Tycho Kielland. 


Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Bookmarks

Brukseieren

Oldemor 104 år